Laatste nieuws

Doe dag afgelast

Tot grote spijt van het bestuur wordt ook de Doe dag in het Vrijheidsbos op zaterdag 14 maart afgelast.  Uiteraard gaan we op zoek naar een alternatieve datum.

Een mooie wandeling in het Vrijheidsbos op een prachtige herfstdag.

Doe Dag in Vrijheidsbos op 2 november

Op zaterdag 2 november vindt weer de jaarlijks natuurwerkdag in het Vrijheidsbos plaats. Wij gaan het bos weer gereed maken voor de winter. We starten omstreeks 9.30 uur met koffie en lekkers en een welkomstwoord. Er wordt afscheid genomen van Margriet Bezemer als zeer betrokken secretaris van het bestuur. We stellen met plezier de nieuwe bestuursleden Jan Poel en John Jansen aan u voor.

Daarna gaan we aan het werk. Er zijn verschillende werkzaamheden zoals opruimen, snoeien, maaien, distels trekken, blote voetenpaden begaanbaar maken, schilderwerk van de letters op de entree-bomen, planten van enkele nieuwe en vervangen van dode bomen. Gaten vullen tussen de bomen en vijver ontdoen van blad en riet en nog vele andere werkzaamheden. We sluiten het geheel weer af omstreeks 13.30 met een hapje en drankje. Graag vernemen we via email:  secretaris.vrijheidsbos@gmail.com of en met hoeveel personen U komt. Dit in verband met het gereedschap dat we moeten bestellen en voor de catering.

Wij hopen weer veel bomenbezitters en vrijwilligers te mogen verwelkomen/

Nieuw bankje in Vrijheidsbos

In het Vrijheidsbos is afgelopen donderdag een bankje bij de vijver geplaatst. Het bankje is geschonken door Jaap en Diana Westerveld. Het bestuur wenst hen dat ze lang gebruik kunnen maken van dit speciale plekje in het bos. We zijn erg blij met deze bijdrage aan het Vrijheidsbos.

Jan Poel

Het bestuur van het Vrijheidsbos mag wederom een nieuw bestuurslid verwelkomen. Jan Poel, van beroep hovenier, zal zijn ervaring en werklust graag ten dienste stellen van het Vrijheidsbos. 

Wij zijn erg blij met de komst van Jan en hopen lang van zijn ervaring gebruik te mogen maken.

Nieuw bestuurslid Jan Poel

Twee nieuwe bestuursleden voor Vrijheidsbos

Maar liefst twee nieuwe leden kent het bestuur van het Vrijheidsbos. Op een bericht in Briels Nieuwsland reageerde John Jansen. Hij was gestopt met een aantal bestuurlijke functies en kwam het stukje tegen. Het leek hem wel wat en hij zal de functie van secretaris op zich nemen. Onze huidige secretaris Margriet Bezemer zal hem inwerken. 

Het andere nieuwe bestuurslid is Jan Poel. Jan is werkzaam bij een hoveniersbedrijf en zal zijn ervaring inzetten voor Vrijheidsbos. 

Wij zijn erg blij met de aanvulling van twee jongere mensen die de gemiddelde leeftijd van het bestuur behoorlijk naar beneden doet kantelen. Uiteraard wensen wij beiden veel succes en hopen we op een langdurige samenwerking.

Nieuwe secretaris John Jansen

Bestuur Vrijheidsbos zoekt secretaris M/V

 9 augustus 2019

Onze huidige secretaris, Margriet Bezemer, heeft te kennen gegeven per december a.s. haar functie als secretaris om gezondheidsredenen op te geven. Het bestuur van het Vrijheidsbos betreurt dit ten zeerste maar heeft uiteraard begrip voor Margriet haar keuze. Uiteraard blijft zij betrokken bij het bos en zal zoveel als mogelijk is haar bijdrage blijven leveren.

Nu zijn wij op zoek naar een vervanger m/v die de doelstelling van het Vrijheidsbos ondersteunt; Een plek voor bezinning maar ook een uniek speelbos waar jong en oud zich op bijzondere wijze kunnen vermaken.

Wij zoeken iemand die de administratie van het bos op peil houdt, meedenkt over nieuwe initiatieven en mee wilt werken aan de promotie van dit unieke bos aan de Brielse Maas.

Wij bieden:       

- een plek in een gezellig en enthousiast bestuur                     

 - ondersteuning bij de overdracht door Margriet gedurende de periode tot december 

- één etentje per jaar, vanwege de kosten bij één van de bestuursleden thuis.

- een bijzondere vrijwilligersjob bij een bijzondere organisatie die het belang van de natuur hoog in het vaandel heeft staan.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de voorzitter van het Vrijheidsbos, Rein Groen.

Tel. 06 23900532

Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de andere bestuursleden. Zie voor gegevens onder contact.

We staan in de Briellenaer

In de Briellenaer van juli is een artikel aandacht besteed aan het Vrijheidsbos. Lezenswaardig. En u blijft natuurlijk van harte welkom in dit unieke bos langs het Brielse Meer.

Zomer in het bos

De afgelopen maanden is er weer flink gewerkt in het bos. Met dank aan John Riem van Staats Bos Beheer, zijn bloembedden gefreesd en klaargemaakt voor het zaaien. Hiervoor hadden de mannen van de Maaigroep zich gemeld en na de buien van de laatste tijd begint een en ander op te komen. We zijn erg benieuwd hoe het er met een paar weken uit zal zien.

Ook wijzen wij u graag op onze vernieuwde website www.vrijheidsbosbrielle.nl

Hier kunt u uw verhaal achter uw boom kwijt. Een andere nieuwigheid is de pagina: Uw foto in het bos. Langs het pad staat een paal waar u een foto kunt maken. Het geeft een overzicht van het bos gedurende het jaar vanaf dezelfde plek.

Kortom, het Vrijheidsbos blijft een bezoekje waard.

Doedag Vrijheidsbos weer groot succes

Ook Margriet Bezemer was er weer

Ondanks dat de weergoden een minder mooie dag hadden voorspeld werd de Doedag een succes. Het bleef droog en behalve dat de wind af en toe hevig was, prima weer om het bos zomerklaar te maken. Ook jongeren beginnen het bos te ontdekken en werkten enthousiast mee. Thomas en Thibeau deden dit in het kader van hun maatschappelijke stage. Verder waren de vaste groep vrijwilligers er weer waaronder leden van de Lions en de maaigroep. Een nuttige dag waar veel werk werd verzet en op gepaste wijze met een hapje (Guisep) en drankje werd afgesloten.

Meer foto's op de link hiernaast. Doedag maart 2019.

Jong en oud aan het werk

Topoverleg

NL-Doet 2019 op zaterdag 16 maart 2019 in het Vrijheidsbos

Op zaterdag 16 maart vindt er in het kader van NL-Doet 2019 weer een Doe Dag plaats in het Vrijheidsbos. We gaan aan de slag om het bos weer klaar te maken voor voorjaar, zomer en herfst. Er moet worden geschoffeld, onkruid gewied, geverfd, gezaaid en opgeruimd. Ook worden er bomen vervangen en bordjes bij sommige bomen geplaatst/vervangen. Kortom werk genoeg en zoals altijd staat de koffie klaar en sluiten we de werkdag af met een hapje en een drankje.

We beginnen om 09:30 uur en stoppen om 13.30 uur.

Wanneer u ook mee wilt doen of wilt kijken hoe uw boom er bij staat dan bent u van harte welkom. Een berichtje aan onze voorzitter reingroen@hotmail.com is voldoende. 

prettige feestdagen

Het bestuur wenst alle bomenbezitters, vrijwilligers en belangstellenden fijne feestdagen en een in alle opzichten gezond, gelukkig en groen 2019.

Veel aanmeldingen voor natuurwerkdag

Er hebben zich al enkele tientallen mensen, bomenbezitters en vrijwilligers, gemeld voor de natuurwerkdag op zaterdag 3 november in het Vrijheidsbos. Ook u bent van harte welkom. Naast het werken staat de gezelligheid voorop. Bakkie koffie om mee te beginnen en een glaasje en een hapje na afloop.

We beginnen om 9.30 uur en stoppen om 13.30 uur.

Meld u aan bij: reingroen@hotmail.com

Margiet Bezemer node gemist

Op zaterdag 3 november houden wij weer onze natuurwerkdag in het Vrijheidsbos. Normaliter ontvangt u de uitnodiging via onze secretaris Margriet Bezemer. Drie weken geleden is Margriet echter getroffen door een herseninfarct. Gelukkig was één van haar dochters bij haar zodat Margriet opgenomen én onmiddellijk operatief ingegrepen kon worden. Inmiddels is Margriet opgenomen in een revalidatiekliniek waarvan u het adres onder aan dit stukje kunt vinden. Ze traint hard en volgt diverse therapieën en hoopt zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen. Wij hopen dat met haar.

Zaterdag 3 november de najaars natuurwerkdag.

Zoals gebruikelijk beginnen we om 9.30 met een bakkie koffie waarna het werk verdeeld zal gaan worden.

Werkzaamheden zijn, pad schoonmaken, prieel schilderen, riet weghalen bij vijver en wadi's, snoeien en maaien. Kortom werk zat.

Uiteraard sluiten we tegen 13.30 uur weer af met een hapje en een drankje. Wij hopen dat we weer op uw medewerking mogen rekenen. Graag even een berichtje naar reingroen@hotmail.com of u aanwezig kunt zijn.

Hartelijke groet,

Rein Groen

Voorzitter Vrijheidsbos

Adres Margriet:

Rijckehove, Lentehof Kamer 1

Tjaikovskistraat 1, 

2901 HM, Capelle aan de IJsel

Vrijheidsbos bij Open Dag Welzijn Ouderen

Tijdens de Open Dag van het Welzijn Ouderen in de Infirmerie op 29 september zal ook het Vrijheidsbos zich presenteren.

Een van de laatste acties van het bestuur is de ontwikkeling van een nieuwe website. Over deze website willen wij u graag meer vertellen.

De bomen in het bos zijn aangeschaft door instellingen en bedrijven, maar vooral door mensen die een plek zochten om een speciale gebeurtenis te herdenken. Een geboorte, jubileum, vriendschap of het overlijden van een dierbare.

De vraag was; Hoe zou het zijn wanneer je deze gebeurtenissen met anderen zou kunnen delen. Door middel van foto’s,een  verhaal of gedicht of zelfs door filmpjes? Een speciale website zou het antwoord kunnen zijn. Thuis achter de pc kan dan iedereen bekijken waarom bomenbezitters een boom hebben aangeschaft. Inmiddels zijn er al tientallen pagina’s gevuld.

Workshops

Om mensen te helpen hun eigen pagina op deze website te vullen organiseren wij een aantal workshops. In de Infirmerie kunt u op een aantal woensdagochtenden terecht met uw foto’s, teksten en eventueel filmpjes. Wij leren en helpen u om uw pagina met uw informatie te vullen. Om inspiratie op te doen laten wij tijdens de Open Dag diverse voorbeelden zien.

Uiteraard kunt u ook zelf al een kijkje nemen op de nieuwe website www.vrijheidsbosbrielle.nl. Druk op één van de foto’s  en u krijgt een indruk van waarom de bomenbezitter een boom heeft aangeschaft in het Vrijheidsbos.

De workshops worden gehouden op de woensdag 3, 10 en 17 oktober van 10 tot 11 uur in de Infirmerie, Rozemarijnstraat 42 in Brielle.

Stichting Vrijheidsbos doet mee aan Bruisend Brielle 2018.

Op zaterdag 25 augustus 2018 is er wederom in de Brielse binnenstad Bruisend Brielle. Natuurlijk is er ook weer een stand van Stichting Vrijheidsbos Brielle in de Voorstraat. Wij informeren u graag over het wel en wee van het Vrijheidsbos. Misschien wilt u zich ook wel aanmelden als vrijwilliger om op de werkdagen in het voor- en najaar mee te helpen! En...…. er zijn weer volop wenskaarten met afbeeldingen uit het Vrijheidsbos te koop.

Het Vrijheidsbos tijdens het Brielse Meer Spektakel van 23 en 24 juni a.s.

De organisatie van het Brielse Meer Spektakel (BMS) is blij dat ook het Vrijheidsbos weer mee gaat draaien tijdens het Brielse Meer Spektakel van zaterdag 23 en zondag 24 juni a.s. Deze prachtige plek aan het Brielse Meer past namelijk perfect bij het streven van het BMS om het gebied te promoten als recreatieve parel, waar naar hartenlust gewandeld, gepicknickt en geluierd kan worden.

Het Brielse Meer Spektakel wordt om de twee jaar georganiseerd, met een programma voor jong en oud(er). Er zijn vele demonstraties, clinics, infostands en diverse GRATIS educatieve en sportieve (water)spelen voor kinderen. Op zaterdag bieden alle deelnemers een dagvullend programma of Open Huis van 10.00 tot 18.00 uur op de eigen locatie. Sommige locaties zullen op zondag hun activiteiten voortzetten.

Doelstelling:

De doelstelling van dit veelzijdige evenement is om dit prachtige gebied (blijvend) op de kaart te zetten als recreatie/watersport/wandel/fiets-gelegenheid en zo meer geïnteresseerden uit de regio te trekken in het belang van alle partijen rondom het Brielse Meer: een groot aantal ondernemers, verenigingen en horeca-gelegenheden in Brielle en Westvoorne.

Wat kunt u verder verwachten:

 Zeildemonstraties en -clinics

  • Duik-clinics (onder voorbehoud)
  • Zeilkamp door Isail, zie www.isail.nl
  • Muziek op heel veel locaties
  • Duurzaamheid en innovatie op en rond het water
  • Diverse educatieve en sportieve (water)spelen voor kinderen
  • Huurmogelijkheid van waterfietsen, sloepen en kano’s enz.
  • Demonstraties oude ambachten (netten breilen, zeil maken, manden maken, hout draaien, het maken van scheepsmodellen, ambachtelijk kralen breiden en klompjes pimpen voor kinderne enz.)
  • Aanwezigheid Reddingsbrigade Hellevoetsluis en de scouting
  • Open Huis op de diverse locaties en nog veel meer
  • Welkom!

Vrijheidsbos doet weer mee

De organisatie van het Brielse Meer Spektakel (BMS) is blij dat ook het Vrijheidsbos weer mee gaat draaien tijdens het Brielse Meer Spektakel van zaterdag 23 en zondag 24 juni a.s. Deze prachtige plek aan het Brielse Meer past namelijk perfect bij het streven van het BMS om het gebied te promoten als recreatieve parel, waar naar hartenlust gewandeld, gepicknickt en geluierd kan worden.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in het Vrijheidsbos. Na het winnen van de prijsvraag van het Recreatieschap en de provincie Zuidholland, is het bos met het prijzengeld behoorlijk veranderd en ook erg leuk geworden om er met de kinderen naar toe te gaan. Het blijft een unieke plek voor zowel rustzoekers als natuurliefhebbers. In 2016 zijn er informatiepanelen geplaatst en zijn de blotevoetenpaden uitgezet. Tevens zijn alle poëziepanelen vervangen en werd er afgelopen jaar een dertigtal wilgen geplant. Deze zijn inmiddels door de nieuwe eigenaren in ontvangst genomen. Tijdens de laatste natuurwerkdag zijn de bordjes geplaatst en de wilgen over gedragen. De wilgen staan langs het VrijWIlGerspad, dat loopt vanaf het bruggetje bij het fietspad tussen Brielle en Zwartewaal. De andere ingang is goed bereikbaar per auto en bevindt zich bij de parkeerplaats aan het einde van de Spanjaardsweg in Vierpolders.

Een ander hoogtepunt was de onthulling van het herdenkingsbord door burgemeester Rensen, bij het bomenmonument op de heuvel achter de vijver. Dit monument is geadopteerd door het Brielse 4&5 mei comité.

Op de speciale nieuwe website www.vrijheidsbosbrielle.nl zijn weer nieuwe verhalen geplaatst van bomenbezitters over de betekenis die hun boom voor hen heeft. Ieder moment van het jaar is het Vrijheidsbos de moeite van een bezoek waard  (dagelijks tot zonsondergang), dus ook tijdens het Brielse Meer Spektakel. Dit evenement zal dan ook uitgebreide aandacht besteden aan het Vrijheidsbos. 

Kijk voor meer informatie en de deelnemers op www.brielsemeerspektakel.nl en Facebook: Brielse-Meer-Spektakel.

Bord bij bomenmonument in Vrijheidsbos onthuld

Enige tientallen belangstellenden, waaronder vele nieuwe raadsleden, waren aanwezig bij de onthulling van het herdenkingsbord bij het bomenmonument in het Vrijheidsbos.

Met een indrukwekkende toespraak, waarin hij onder meer aangaf dat met het oprichten van het monument geen periode werd afgesloten maar ons juist moeten richten op de toekomst. Het doel van het monument is in de eerste plaats bezinning. De tweede wereldoorlog moge de aanleiding vormen, van veel meer belang is het om door dit monument bewustzijn te creëren over de wereld  waarin we vandaag de dag leven.

Na zijn toespraak onthulde de burgemeester met twee leden van het 4&5 mei comité het bord.

Daarna vertrok het gezelschap naar de Sjoel.

Hier liet Egbert Rietveld, oud-dominee in Brielle in een terugblik nog eens de verwantschap zien tussen Vrijheidsbos en Sjoel. Van beide projecten was hij de initiatiefnemer. Daarna werden twee indrukwekkende documentaires vertoond waarin twee mensen over hun ervaringen tijdens het bombardement en de oorlogsjaren in den Briel vertelden.

Nieuwe website

Vervolgens werd de nieuwe website van het Vrijheidsbos gelanceerd.

Onder de noemer: Uw Boom, Uw Verhaal, Uw geschiedenis kunnen boomeigenaren hun eigen verhaal vertellen achter hun boom. Een herinnering, verhaal maar ook foto's en zelfs filmpjes kunnen geplaatst worden. Bezoek de site www.vrijheidsbosbrielle.nl om inspiratie op te doen. Hier vindt u ook alle inlichtingen hoe te werk te gaan.

Uitnodiging voor bomenbezitters

In 't voorjaar bloeien er in het Vrijheidsbos klaprozen onder de berken,

in rijen van drie  markeren ze een plek om te herdenken en gedenken

                                                                                     Uit: In Flanders Fields

Bomenmonument 4&5 mei-comité Brielle

In de periode van 2005 tot heden is een braakliggend terrein langs het Brielse Meer omgetoverd tot een jong bos, waar op bijzondere wijze bezinning op vrijheid de ruimte krijgt.

De opdracht, die aan dit project vooraf ging, was in 1995 geformuleerd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Die opdracht was om, 50 jaar na de bevrijding van ons land, naar eigentijdse vormen te zoeken om nieuwe generaties te betrekken bij de herdenking en viering van deze dagen in het begin van mei.

De Stichting Vrijheidsbos heeft, ter herinnering  aan 4 en 5 mei, een bomenmonument opgericht. Dit monument is geadopteerd door het Brielse 4 & 5 mei-comité en is mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Brielle.                                

                                                Uitnodiging voor bomenbezitters

Op zaterdag 28 april zal om 11.00 uur burgemeester Gregor Rensen het bord onthullen dat geplaatst is bij het berkenmonument in het Vrijheidsbos. Na de onthulling  gaan we naar de Sjoel om onder het genot van een hapje en een drankje twee mini-documentaires over de Brielse oorlogsjaren te bekijken. Deze documentaires zijn gemaakt door Reinier van der Wel met medewerking van mevrouw Wijntje Holleman-van Strien en Jaap Stolk.

Vooraf zal Egbert Rietveld, de initiatiefnemer van zowel het Vrijheidsbos als de restauratie van de Sjoel,  een korte inleiding houden over het ontstaan van beide projecten.

Het programma wordt afgesloten met de officiële start van de nieuwe website:

                                       “Uw boom, uw verhaal, uw geschiedenis”

Iedere boom kent een eigen verhaal. Om deze verhalen breder toegankelijk te maken heeft het bestuur een website laten ontwikkelen. Lopend door het bos, of thuis achter de laptop, kunt u de geschiedenissen achter de boom via hun eigenaren bekijken. Deze info wordt geleverd door de bomenbezitters zelf.  Zij kunnen een drietal foto’s, teksten en  ook filmpjes aanleveren. Deze worden op een eigen pagina geplaatst in het unieke Vrijheidsbos-archief.

Namens het 4&5 mei-comité en het bestuur van het Vrijheidsbos.

Met hartelijke groet,

         Rein Groen                                                                                                                                                        Voorzitter Stichting Vrijheidsbos                                  www.vrijheidsbosbrielle.nl

Vandalen slaan weer toe in Vrijheidsbos

De afgelopen maanden hebben vandalen de weg naar het Vrijheidsbos weer weten te vinden.  En op een manier waar wij niet vrolijk van worden. Zo werd er een wilg omgekapt, een deel van een picknickbank verwijderd én meegenomen  en een van de aluminium gedichtenborden onherstelbaar vernield.  Zeer spijtig allemaal.

Honden los

Wij krijgen regelmatig vragen over het los laten lopen van honden en het verbieden ervan. Staatsbosbeheer, de eigenaar van het terrein, heeft aangegeven dat dit ter bescherming van de dieren, hazen, fazanten e.d. is. Daarnaast graven honden bij bomen diepe gaten die tot beschadiging en afsterven van de bomen leiden. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om van het Vrijheidsbos ook een echt speelbos voor (jonge) kinderen te maken. Zij moeten vrij en veilig kunnen spelen.  Wij hopen op begrip van de hondenbezitters en dat zij hun huisdieren aan de lijn houden.

Weer DoeDag in maart

Op zaterdag 10 maart vindt er weer een Doe Dag plaats in het Vrijheidsbos. We gaan weer aan de slag om het bos weer klaar te maken voor voorjaar, zomer en herfst. Er moet worden geschoffeld, onkruid gewied, gezaaid en opgeruimd. Ook zullen er bordjes bij de wilgen worden geplaatst. Kortom werk genoeg en zoals altijd staat de koffie klaar en sluiten we de werkdag af met een hapje en een drankje.

Wanneer u ook eens mee wilt doen of kijken hoe uw boom er bij staat dan bent u van harte welkom. Een berichtje naar onze secretaris is voldoende. m.bezemer.hoogerwerf@gmail.com

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2018

Het bestuur van de Stichting Vrijheidsbos wenst alle vrijwilligers, bomenbezitters en belangstellenden van het Vrijheidsbos hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2018.

Financiële bijdragen stichting Merula en gemeente Brielle

Van de stichting Merula kregen wij een bijdrage voor de aanschaf van een nieuwe maaimachine. Inmiddels in gebruik tot volle tevredenheid van onze vrijwilligers.

Ook de gemeente Brielle kwam met een eenmalige subsidie voor aanschaf en onderhoud van het 'Berkenmonument' op de heuvel. Dit monument wordt aan het 4 en 5 mei comité opgedragen als herinnering aan de donkere oorlogsjaren en de bevrijding. Daarnaast stond het comité aan de wieg van het Vrijheidsbos. Dominee Egbert Rietveld nam als voorzitter hiertoe het initiatief.

Mocht u ook een bijdrage willen doen voor de instandhouding van het Vrijheidsbos kijk dan op de pagina contact van deze site.

Monument de negen berken

Hondenpoepzakjes in vuilnisbak

Geachte bezoeker

Gaarne wijzen wij u erop dat aan het begin van het parkeerterrein een vuilnisbak staat waar u de rode hondenpoepzakjes kunt deponeren. Ook aan de andere kant van het pad, over het bruggetje staat een vuinisbak.

Voor uw medewerking zeggen wij u hartelijk dank.

Essentaksterfte

Bijgaand bericht uit Briels Nieuwsland van Staatsbosbeheer. Ook de essen in het Vrijheidsbos worden in de gaten gehouden.

Natuurwerkdag zeer geslaagd

De op 4 november j.l. gehouden Natuurwerkdag was zeer geslaagd. Dirk Wolthaus had weer gezorgd voor voldoende gereedschap en samen met Jan Hartlief het werk verdeeld. Margriet Bezemer had op de haar bekende wijze, samen met haar dochters, wederom gezorgd voor de inwendige mens.

Vele vrijwilligers en bomenbezitters waren gekomen om de handen uit de mouwen te steken. Het bestuur kon na afloop dan ook melden dat de gehele lijst met karweien was afgewerkt. Hulde!

Hoogtepunten waren de onthulling van het bord 'VrijWilgerspad' door burgemeester Rensen en de vele tientallen mensen die gekomen waren om het bordje met hun persoonlijke boodschappen bij 'hun' wilg te plaatsen.

De foto's zijn van Eef Hummels en Annet Bezemer

De kantine van Margriet

Naar het VrijWilgerspad

Onthulling bord VrijWilligerspad door burgemeester Rensen

Dirk Wolthaus instrueert bij de bloembedden

Welkom

Natuurwerkdag 2017 in het Vrijheidsbos te Brielle

Op 4 november 2017 houden we onze jaarlijkse natuurwerkdag in het Vrijheidsbos. Vrijwilligers zullen herstel- en andere werkzaamheden uitvoeren en belangstellenden zullen hun gereserveerde wilg aan het VrijWILGerspad van een bordje voorzien.  Voor de vrijwilligers beginnen we rond half 10 met koffie of thee en zal het rond half twee worden afgesloten met een hapje en een drankje. Belangstellenden die een wilg hebben gereserveerd worden nog uitgenodigd met de juiste aanvangstijd. 

Vrijwilligers voor de herstel – en andere werkzaamheden mogen zich aanmelden bij onze secretaris Margriet Bezemer  m.bezemer.hoogerwerf@gmail.com .

We hopen wederom veel vrijwilligers te mogen verwelkomen en hopen dan het Vrijheidsbos weer winterklaar te maken.

Groep Delftse studenten weer twee dagen hard gewerkt in het Vrijheidsbos. En dat allemaal voor een beloning van één roze koek of stroopwafel!

Essentakziekte waarschijnlijk ook in Vrijheidsbos

 

Zieke essen kunnen de uitstraling van de recreatiegebieden rondom Brielle en de Bernisse tijdelijk een flinke slag toedienen. Aan de oostkant van de Brielse Meer bestaat twee derde van het groen uit deze boomsoort, in de Bernisse is dat 40 procent. Staatsbosbeheer inventariseert waar de aangetaste bomen staan en wat ermee moet gebeuren. ,,De bomenziekte kan impact hebben, daarom moeten we tijdig ingrijpen", zegt boswachter Peter van Capellen. De essentaksterfte is een agressieve schimmel die zich via de wind razendsnel door het hele land verspreidt. Staatsbosbheer verwacht dat maar liefst 90 procent van de essen zal afsterven. In het Vrijheidsbos staan ook essen. Deze bomen worden dus ernstig bedreigd door de schimmelziekte. Hierdoor dreigen deze bomen af te sterven. Staatsbosbeheer, eigenaar van het Vrijheidsbos, houdt de situatie samen met het bestuur scherp in de gaten. Mocht het zo zijn dat bomen afsterven dan zullen deze vervangen worden.

 

Weer vandalisme in Vrijheidsbos

Afgelopen weken zijn vandalen weer bezig geweest in het Vrijheidsbos. Dit keer waren de poëziepanelen aan de beurt. Ironisch genoeg was nu het paneel uit de grond getrokken en vernield waarop de Universele rechten van het kind, waren vastgelegd. Het wordt voor het bestuur zo langzamerhand  iets om moedeloos van te worden. Wij hopen dan ook dat wanneer iemand iets gezien of gehoord heeft dit wil melden bij de politie.

Deel Verharde Pad wordt 'VrijWILGerspad

'Het voorste gedeelte van Het Verharde Pad bij het bruggetje, krijgt een nieuwe naam. Om alle vrijwilligers die regelmatig de handen uit de mouwen steken te bedanken, wordt het gedeelte van het pad waar de afgelopen jaren wilgen zijn gepoot omgedoopt in;

Het VrijWILGerspad. 

Op de eerstvolgende natuurwerkdag, 4 november, zal met enig ceremonieel het bord onthuld worden. 

Wilgen te koop in Vrijheidsbos

In het Vrijheidsbos zijn de afgelopen jaren regelmatig wilgen gepoot. Er zijn al enkele uit de kluiten gewassen exemplaren en jonge wilgen die vorige jaar zijn geplaatst. De stichting Vrijheidsbos biedt de wilgen te koop aan voor 60 euro. Hiervoor ontvangt u een certificaat en wordt een bordje geplaatst met de door u gewenste tekst. Ook kunt u aangeven of u een jonge of reeds grotere wilg wilt hebben. De bordjes zullen worden geplaatst tijdens de jaarlijkse natuurwerkdag op de eerste zaterdag in november.

De bomen zijn gepoot langs het Verharde Pad ter hoogte van het bruggetje bij het fietspad. Geinterresseerden kunnen zich per email wenden tot de secretaris,

De belangstelling is groot! Dus wanneer u een eigen boom wilt in het Vrijheidsbos, dan is dit uw kans.

Wilgen te koop in Vrijheidsbos

Twee indrukwekkende documentaires over het bombardement en leven tijdens de oorlogsjaren in Den Briel

Op de website www.vrijheidsbosbrielle.nl vindt u twee indrukwekkende documentaires van Reinier van de Wel. Zie Brielse geschiedenissen.

4 mei 2017

De boom van kapper de Man

Tijdens de eerste planting werd er slechts één fruitboom geplant. In de bijgaande tekst op het bord kunt u lezen waarom. 

4 mei 2017

Een impressie van de zeer geslaagde DoeDag in het Vrijheidsbos op 11 maart j.l.

En zullen dit jaar de vlinderstruiken tot volle wasdom komen?

Penningmeester Jan Hartlief kon niet wachten met het maaien rondom de bomen.

Voor dat het werk begint eerst de koffie van Margriet.

NL-doet 11 maart 2017 Vrijheidsbos

Zaterdag 11 maart was er weer een grote opkomst van vrijwilligers (z’n

40 man/vrouw) in het Vrijheidsbos om gezamenlijk het bos weer gereed te maken voor het nieuwe seizoen, dit alles in het kader van NL-doet van het Oranjefonds waarvan wij ieder jaar weer een bijdrage ontvangen voor onze activiteiten. 

Er zijn de gebruikelijke werkzaamheden verricht als snoeien, maaien, schoffelen, spitten en zaaien, planten van wilgen en struiken en weer het nodige herstel aan het prieel en verf- en schoonmaakwerk. Het weer was ons zeer goed gezind en we hebben dan ook met veel plezier gewerkt. Het gezamenlijk koffiedrinken aan het begin en een drankje en hapje na afloop maken het altijd tot een gezellig samenzijn.

Meer dan 50.000 website bezoekers

Met meer dan gepaste trots kunnen wij onze trouwe volgers, maar ook toevallige passanten, mededelen dat onze website meer dan 50.000 keer is bezocht. 

Wij zijn daar erg blij mee maar u zou ons nog gelukkiger maken door iets te schrijven in ons gastenboek. Uiteraard hopen wij dat door het bezoeken van de deze site u ook het unieke Vrijheidsbos langs de Brielse Maas eens gaat bezoeken.

Uiteraard nodigen wij ook alle bomenbezitters hun eigen boompagina te gaan vullen met hun eigen boomverhaal. Zie: www.vrijheidsbosbrielle.nl

Op 11 maart vindt weer de Doe Dag plaats in het Vrijheidsbos waarvoor u allen hierbij wordt uitgenodigd. Meer nieuws volgt.

Een nieuw jaar met nieuwe plannen

Even terug naar het jaar 2000

Op 7 april 2000 worden de eerste bomen geplant in het Vrijheidsbos langs de Brielse Maas. Instellingen, organisaties maar ook particulieren maken van de mogelijkheid gebruik een boom aan te schaffen.  Ook bekende nederlanders  als rabbijn Avraham Soetendorp en de in Brielle geboren schrijver Toon Tellegen planten hun boom. Zij doen dat ter herinnering aan een plek waar over vrijheid wordt nagedacht, waar vrijheid wordt gekoesterd.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid vraagt aandacht en onderhoud. Dit Vrijheidsbos, wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers onderhouden.  Panelen in dit nog jonge bos, met gedichten over vrijheid, of het gebrek daaraan, vragen om te worden opgelezen. Inmiddels is het Vrijheidsbos niet alleen een herinneringsbos maar ook een uniek speelbos geworden. Kinderen kunnen er ravotten en de prachtige natuur in het bos gedurende het hele jaar door zien veranderen.

Nu staan er meer dan 500

Inmiddels staan er ruim 500 bomen. Een geboorte, een verlies, een jubileum, een verlangen naar vrijheid, afscheid van de basisschool – er waren redenen genoeg waarom kinderen en volwassenen een boom hebben geplant in dit Brielse Vrijheidsbos.

Iedere boom kent een eigen verhaal. Om deze verhalen breder toegankelijk te maken heeft het bestuur een nieuwe website laten ontwikkelen. Lopend door het bos, of thuis achter de laptop, kunt u de geschiedenissen achter de boom via hun eigenaren bekijken.

Deze info wordt geleverd door u als bomenbezitters zelf.  U kunt een drietal foto’s, teksten maar  ook een tweetal filmpjes aanleveren. Deze worden op een eigen pagina geplaatst in het unieke Vrijheidsbos-archief. 

U kunt een berichtje sturen naar; secretariaat@vrijheidsbosbrielle.nl 

U dient ook uw boomnummer te vermelden. U vindt dit op uw certificaat en uiteraard op het bordje bij uw boom. U krijgt dan alle benodigde informatie toe gestuurd om uw eigen pagina te vullen.

Er zijn u al velen voorgegaan. Kijk op de pagina’s van www.vrijheidsbosbrielle.nl

Doe Dag in maart

Verder kijken we al weer vooruit naar de eerstvolgende Doe Dag op zaterdag 11 maart as. Vanaf 9.30 bent u weer van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken.

Op dit moment wordt er door een groepje vrijwilligers nog hard gewerkt aan de insectenhotels. Eén is er reeds geplaatst in het bos. De anderen volgen dit voorjaar.

Websites

Naast de nieuwe website blijft ook deze website bestaan. Hierop vindt u alle wetenswaardigheden, nieuws en foto's met betrekking tot het Vrijheidsbos. Inmiddels is deze site bijna 50.000 keer bezocht. Een prachtig resultaat.

Een engeltje uit de wereldwinkel, omringd door elfenbankjes, wenst u vanuit het Vrijheidsbos fijne kerstdagen en een gezond nieuwjaar.

Fijne feestdagen en een groen 2017

Het bestuur wenst alle vrijwilligsters en vrijwilligers én alle bomenbezitters hele fijne feestdagen en een in alle opzichten                                       gezond en gelukkig

                                                     2017

Eind van het jaar

We lopen tegen het eind van 2016 aan. Een mooie gelegenheid onze vele vaste vrijwilligsters en vrijwilligers hartelijk te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Gezamenlijk hebben we er een bijzonder jaar van gemaakt. De werkdagen mochten zich weer in een grote belangtelling verheugen, de twee werkdagen van de Delftse studenten en waar we heel erg trots op zijn, de lancering van de nieuwe website. Op deze site kunnen bomenbezitters een eigen pagina bij hun boom vullen. Zie www.vrijheidsbosbrielle.nl voor alle informatie.

Voor de lancering zorgde onze burgemeester, Gregor Rensen. Zie onderstaand filmpje.

Het Vrijheidsbos is een niet-gesubsidieerde stichting. Voor onze activiteiten zijn we afhankelijk van giften en donaties. Mocht u een bijdrage willen leveren? De gegevens vindt u op de contact pagina.

Wist u dat de Stichting Vrijheidsbos Brielle een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is? Giften en schenkingen aan een ANBI zijn aftrekbaar van de belasting. Nu het jaar haast weer om is leek het ons goed u hierop attent te maken en ù misschien weer mensen en/of bedrijven om u heen. Met een gift aan het Vrijheidsbos wordt misschien net de drempel overschreden om voor aftrek in aanmerking te komen.

Een gift aan het Vrijheidsbos valt altijd in goede aarde.

Tweede website voor Vrijheidsbos

Op 5 november lanceerde burgemeester Gregor Rensen van de gemeente Brielle de nieuwe website van het Vrijheidsbos.

www.vrijheidsbosbrielle.nl

Alle bomen in het Vrijheidsbos zijn gesnoeid.

De afgelopen week is er erg hard gewerkt in het Vrijheidsbos. Alle bomen zijn, zo nodig, gesnoeid. Het is een waarlijk plezier om met dit prachtige, zonnige herfstweer door het bos te lopen.

De vijver en de wadi's liggen er wonderschoon bij.

De bomen in het Vrijheidsbos zijn gesnoeid.

Eerste gedeelte van Insectenhotel Vrijheidsbos geplaatst.

Het eerste gedeelte van het Insectenhotel 'Vrijheidsbos' is door Dirk Wolthaus en Henk Walbroek geplaatst. Met behulp van Koos, Jaap en Cees van de werkgroep Kanonnen en affuiten, die voor het transport van de werkplaats in de Voorstraat naar het bos hadden gezorgd.

Het insectenhotel is van oude materialen gemaakt door Dirk Wolthaus, Henk Walbroek, Jacob Voogd, George Kluiters en Ies Dekker. Het is geconstrueerd in het tijdelijk leegstaande huis van de familie van de Berg, waarvoor onze grote dank. Burgemeester Rensen heeft tijdens de natuurwerkdag het hotel verder afgewerkt.

Inmiddels wordt er gewerkt aan de volgende twee gedeelten.

Super natuurwerkdag in Vrijheidsbos

Een groep van een kleine 50 vrijwilligers was zaterdag 5 november richting Vrijheidsbos getrokken om de handen eens flink uit de mouwen te steken. Tal van bekenden waaronder de burgemeester, Gregor Rensen, wethouder Dick Verbeek en oud-wethouder Klaas Schipper.

Een prachtige dag, met zon, af en toe een bui maar een aangename temperatuur. Onder leiding van de bestuursleden Dick Wolthaus en Jan Hartlief werden dode bomen vervangen, geschoffeld, gesnoeid en zaken gerepareerd. Ook, niet onbelangrijk, werd er een hondenpoepzakjesdispenser bij de ingang van het bos geplaatst.

Daarnaast waren er nog twee belangrijke gebeurtenissen.

Burgemeester lanceert nieuwe website.

Om 10 uur precies gaf voorzitter Rein Groen het sein om naar website op telefoon of tablet te gaan. Via de pagina van de gemeente op de nieuwe website kon men naar een filmpje waarop de burgemeester met enkele fraai gesproken woorden de site lanceerde. Hij wees onder meer op het belang van een plek ter herdenking. De oorlog mag nooit vergeten worden maar laten we vooral de vrede vieren. De website kan door de persoonlijke verhalen, foto’s en video’s daartoe bijdragen. Ook aanwezig was Josef Willems, die samen met Maarten Weide de website gebouwd heeft.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst.

Om 11 uur was het tijd voor koffie met gebak. Dit ter gelegenheid van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Recreatieschap VPR en bestuur Vrijheidsbos. Namens het recreatieschap ondertekende vicevoorzitter Dick Verbeek en namens het bestuur van het Vrijheidsbos secretaris Margriet Bezemer en voorzitter Rein Groen.

Hierna werd nog tot een uur of twee hard gewerkt in het bos dat er nu weer piekfijn bij ligt en de winter aan kan.

De volgende werkdag vindt plaats op de eerste zaterdag van maart in 2017.

Ans baumann de jong 17.06.2019 05:24

Goedenmorgen kunt u mij zeggen of er ooit nog een mogelijkheid komt om een boom te kopen met vr gr ans baumann

Margriet Bezemer 17.11.2018 16:06

sinds 15 september heb ik vandaag weer mijn eerste voetstappen achter mijn rollator gezet in het Vrijheidsbos. Een heerlijk vrij gevoel in een mooi bos.

J. van Kleef 08.08.2018 20:19

Ik mis eigenlijk een algemeen stukje over het vrijheidsbos. Tevens wat er zo al te doen is voor kinderen en volwassenen

floor vrij 09.05.2018 13:28

als het eenmaal zover is dat ik kom te overlijden kan en mag mijn as dan uitgestrooit worden in het vrijheids bos

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...