Laatste nieuws 2021

Familie Bezemer op bezoek in het Vrijheidsbos

Met z'n twaalven en een hond hebben wij afgelopen zondag een bezoek gebracht aan het bos.

Hebben daarbij stilgestaan bij alle 'familiebomen' , waarbij iedereen zijn gedicht voordroeg zoals dat op de website staat.

En om een foto te maken van allen op  ' opa's bankje ' hebben wij het nodige snoeiwerk verricht.

Hierbij een beeld van ons allen op het bankje en als afscheid bij de 'vrijheidsboom' . Daarna gezellig pannenkoeken gegeten bij het pannekoeken restaurant.  Een gezellige dag met mooi weer.

Margriet Bezemer

Doe dag in het Vrijheidsbos op 6 november 2021

Op zaterdag 6 november organiseren we onze jaarlijks natuurwerkdag in het Vrijheidsbos.

We zouden het fijn vinden als je weer komt helpen.

Ook worden er dit keer kaarten en schaaltjes verkocht ten bate van het Vrijheidsbos. 

We starten omstreeks 9.30 uur met koffie en een welkomstwoord.

Er zijn verschillende werkzaamheden zoals opruimen, snoeien, maaien, blote voeten paden vernieuwen, schilderwerk en de vijver ontdoen van blad en nog vele andere werkzaamheden.

We sluiten het geheel weer af omstreeks 13.30 met een hapje en drankje

Graag reageren voor 15 oktober via email ; secretaris.vrijheidsbos@gmail.com

Locatie;  Spanjaardweg  1 Vierpolders

Kruidenwandeling in het Vrijheidsbos

Zaterdag 4 september mocht ik op verzoek van BZHD een kuidenwandeling begeleiden. Voor deze dag had ik als locatie gekozen voor het Vrijheidsbos Brielle.

Mijn wandeling voorbereidend op zondag 29 augustus werd ik op twee totaal verschillende manieren verrast.  Door het bos, waarvan de aanplant startte in 2000, dat al echt een bossfeer krijgt hier en daar. Door de verschillende bomen in het bos waar zeker wat over te vertellen valt en hoe de geneeskrachtige bomen hun  plek hebben verworven. Daarnaast zijn er rond de bomen voldoende geneeskrachtige planten te vinden. Eén vierkante meter levert me al voldoende inspiratie op. En er zijn al zaadjes te oogsten. De Esdoorn, op plekje U 321, die ik plantte op een stormachtige dag in 2004 staat er mooi bij. Het bordje met mijn spreuk is wat verweerd inmiddels. Dat maakt dat het net als de bomen een geheel eigen uitstraling heeft gekregen. Het is goed vertoeven op deze plek.

Als ik het bos inloop ligt er wat afval om en nabij het informatie bord. Gewoonte getrouw heb ik altijd een zak in mijn tas voor zwerfafval en ik begin te rapen. Als ik nabij de hut kom ruik ik alcohol luchten. En is het een ontzettende rommel, bekers, flessen, chips zakken enz enz. van alles ligt er door elkaar. Ik sta perplex stil, hier heb ik niet genoeg aan mijn meegenomen zak. 

Er staat een jonge vrouw op het pad. Ze ziet bleek. Zij ziet er geschrokken uit. ‘Wat een zooi’ reageer ik naar haar. Ze kijkt me aan en heeft even aandacht voor mij naast haar aandacht voor haar  mobiele telefoon waar ze druk doende op was. Ze kijkt me aan met haar geschokte bleke gezicht. ‘Sorry’, mevrouw stamelt ze, ‘sorry’. ‘Ik wist niet dat het zo erg uit de hand was gelopen, ”sorry’. ‘Ik zoek contact maar iedereen slaapt nog’.  “Ik zorg dat alles netjes opgeruimd wordt geloof me’, zegt ze.  ‘ Ik geloof je ‘. ‘En ik waardeer het‘, zeg ik haar.

Mijn wandeling verder voorbereidend genietend van het bos en de kruiden en voorgevoel dat ik hier op 4 september meer dan voldoende te delen heb met de deelnemers leidt me af van het incident met de jonge vrouw. .  

Ik raap nog wat zwerf vuil.  Laat mijn zakje, in vertrouwen dat het goed komt daar op de hangjeugd, feestplek, achter bij de rest van de zooi.

Vertrouwen is het woord dat in meedraag gedurende de rest van de wandeling die ik maak. Ik hoor later van een van de deelneemsters van de wandeling  dat er veel vernield wordt en fietsen worden gestolen bij het bos. Dat is echt heel droevig om te horen.

Hoe kunnen we de jeugd toch bereiken. Is de vraag die in me rond zingt. Mijn kleinkinderen zijn nog net in de leeftijd dat ze me vertellen dat zij dit nooit gaan doen. Ook zij worden pubers die wellicht onder invloed van groepsdruk en alcohol of wellicht drugs vergeten hoe goed hun voornemens waren. De bleke vrouw die ik ontmoette gaat niet zo snel meer zo’n feest organiseren of er aan deelnemen dat is wat ik in haar ogen dacht te lezen.

Of ben een naïeve vrouw?  Eigenlijk weet ik niet of hier ook een kruid voor is. Voor naïviteit en goedgelovigheid. Ik weet wel dat wensen uit kunnen komen als je voldoende geduld hebt en je kunt laten verassen door de manier waarop en wanneer ze uitkomen.   

Op de dag in 2004 dat ik de boom 321  plantte uitte ik een wens. Een wens om meer bomen te mogen planten. Ik had de wens voor een Levensbos in Hellevoetsluis. Die wens is op zeer kleine schaal  in vervulling gegaan in 2018. Elf Elzen en drie Appelbomen werden geplant in samenwerking met kinderen en leerkrachten van basisschool de Kring in Hellevoetsluis en de gemeente Hellevoetsluis.

Nu uit ik weer een wens. Dat jongeren én ouderen zich bewust worden van de mooie bijzondere plekken in de natuur. Dat we er respect voor hebben en zorg voor dragen met elkaar. Hoe verschillend we ook zijn en welke keuzes we ook maken nu en in de toekomst . De natuur voedt ons op verschillende niveaus. Planten en bomen voor wie wil horen en zien zijn onze genezers. Of wijzen de weg naar genezing. De farmacologie maakt gebruik van de geneeskarachtige werking door inhoud stoffen te isoleren en er een geneesmiddel van te maken. De bio mimicry, leert ons hoe we kunnen leren van dieren en vegetatie. De natuur en ons menselijk vermogen om keuzes te maken vanuit wijsheid en wederzijds respect dat ik waar ik graag op vertrouw. 

Thea Boom Legierse.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

16.08 | 16:39

als u dit wilt weten graag een mail naar secretaris.vrijheidsbos@gmail.com met volledige naam en adres dan kan ik het eventueel nakijken

...
16.08 | 14:59

Dit zou ik ook graag willen weten, ooit als 1 van de eerste een notenboom geplaatst, alleen geen idee waar deze staat

...
30.07 | 14:10

Is er ook een lijst aanwezig waarop alle bomen met nummer kunnen worden opgezocht. Ben certificaten kwijt. Bedankt.

...
14.05 | 00:21

heeft iemand iets verdachts gezien op de parkeerplaats 13 mei tussen 10 en 11 uur. er is een tas gestolen uit onze grijze renault traffic bus.

...
Je vindt deze pagina leuk