laatste nieuws 2020

Daad bij het woord...
Bos na het maaien

Vrijheidsbos prima picknick en speelplek

 

Het Vrijheidsbos langs het Brielsche meer is een prima plek om te picknicken. Er staan tafels en banken en zelfs als het regent kun je er terecht. Daarnaast is het een unieke plek voor kinderen. Er staan speeltoestellen en in het bos kun je op avontuur. Met een beetje geluk kun je herten en hazen tegenkomen. De bloemenperken staan er prachtig bij en uiteraard mag je je eigen veldboeket plukken. Het Vrijheidsbos is goed bereikbaar per fiets, wandelend of per auto.

Websites

De website www.vrijheidsbos.nl is meer dan honderdduizend keer bezocht en geeft de laatste ontwikkelingen weer. Een tweede site www.vrijheidsbosbrielle.nl laat de verhalen achter de bomen zien. Bomen bezitters vertellen waarom ze een boom hebben aangeschaft.

Vrijwilligers

Zowel het bestuur als een vaste groep vrijwilligers onderhouden het bos. Zo zijn alle bordjes weer te lezen doordat een vaste ploeg met motor- en bosmaaiers rondom de bomen alles weer kort gemaaid heeft. Het grote maaiwerk wordt door Staatsbosbeheer gedaan.

Doe Dagen

Twee keer per jaar organiseren we een Doe Dag. In het voorjaar wordt er gezaaid en het bos klaargemaakt voor een mooie lange zomer. In het najaar vindt de DoeDag plaats de eerste zaterdag van november. De rommel wordt geruimd, schilderwerk gedaan en het bos winterklaar gemaakt.

Donaties

Het Vrijheidsbos wordt onderhouden door vrijwilligers en krijgt geen subsidie. Toch hebben we ook kosten voor maaiers, gereedschap en aanschaf van zaden en vervanging bomen. Wanneer u een bijdrage zou willen leveren voor het in stand houden van dit unieke stuk bos langs het Brielsche Meer zijn wij u zéér erkentelijk. U kunt uw bijdrage storten op rekening: 

                              Rabobank NL 74 RABO 0365 4852 17 t.n.v. Vrijheidsbos Brielle

 

 

Maaiploeg Vlnr Jan Hartlief, Dirk Wolthaus, Ies Dekker, Henk Walbroek, Jacob Voogd en Frans Roedolf. Fotograaf Rein Groen

Onderzoek Bomen voor overleden dierbaren

 

Heeft u een boom geplant voor een overleden dierbare, en zou u dat verhaal willen delen?

Religiewetenschappenstudent Melissa Schilderink doet onderzoek naar bomen die zijn geplant ter nagedachtenis aan overledenen, ter afsluiting van haar masterstudie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Voor het verzamelen van deze verhalen is een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst is anoniem in te vullen via de volgende link: https://www.survio.com/survey/d/D7P7Y5Y3Q8M3D1A4P

Voor meer informatie en bij vragen kunt u contact opnemen via Melissa.Schilderink@student.ru.nl

Spechten in de totempaal

In de totempaal bij de ingang bij het bruggetje hebben een koppel spechten een nest uitgehakt. Wij kregen deze foto's van Dieuwertje Troost. Hartelijk dank hiervoor.

Specht in Vrijheidsbos

Iemand heef mij een paar foto's van een specht in het Vrijheidsbos gestuurd. Helaas heb ik ze niet meer.Zou je ze nog eens op willen sturen dan zet ik ze op de site.
reingroen@hotmail.com

'Kroon"domein Vrijheidsbos gehele jaar open

Het Vrijheidsbos in den Briel is in tegenstelling tot andere 'Kroon"domeinen het gehele jaar open. 365 dagen per jaar kunt u genieten van dit uniek stukje natuur langs de Brielse Maas.

 

Vandaag, 5 mei, zouden er ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en het feit dat het Vrijheidsbos 20 jaar bestaat een aantal activiteiten plaatsvinden. Zo zou een informatiebord onthuld worden door twee veteranen en burgemeester Rensen. Om deze gebeurtenis extra te benadrukken is door de gemeente een sierhek geplaatst rond de eerder dit voorjaar geplante 'Koningsboom'. Zie foto.
Tevens zou er een minimuziekfestival georganiseerd worden. Zowel de onthulling festival en overige feestelijkheden zullen verplaatst worden naar het najaar.
Koningsboom en hek staan op de heuvel naast het 4 en 5 mei monument.

Koningsboom met herdenkingshek.
foto Margriet Bezemer
foto: Margriet Bezemer
foto: Margriet Bezemer.
Inzaaien van de bloembedden.

Bloembedden ingezaaid

Afgelopen week zijn de bloembedden ingezaaid. Alvorens tot zaaien werd overgegaan werd door het bedrijf Frans van den Bosch de bedden gefreesd. Hiervoor onze hartelijke dank. Ook onze speciale dank naar ons bestuurslid Jan Poel die hier mede voor gezorgd had.

Daarna hebben Dirk Wolthaus, Jan Poel, Henk Walbroek, Henny de Deken en Rein Groen de bloembedden ingezaaid. Wachten is nu op een paar flinke regenbuien.

Coronavirus

Door het corona-virus zijn vele activiteiten afgelast. Zo ook de Doe dag in maart en de bomenplanting in april. De bomen zijn nu wel geplant maar voor het plaatsen van de bordjes samen met de nieuwe bomenbezitters zal nog een datum worden gezocht. Ook het geplande Bevrijdingsfestival zal, wanneer dat mogelijk is, verplaatst worden naar het najaar.

Over de officiële onthulling van de Koningsboom in het Vrijheidsbos op 5 mei is nog geen definitieve beslissing genomen. In ieder geval zal deze bij doorgang een soberder gebeurtenis worden dan dat wij hadden voorzien.

Inmiddels zal de vaste bezoeker gezien hebben dat het parkeerterrein bij het Vrijheidsbos is afgesloten. Wanneer u het Vrijheidsbos bezoekt houdt u dan aan de regels en blijf anderhalve meter uit elkaar.

Sterkte in deze ingewikkelde tijden en blijf 'safe'.

Onze nieuwe bestuursleden Jan Poel en John Jansen
Onze oud-secretaris Margriet Bezemer blijft fotograferen al is niet in het Vrijheidsbos
Wandeling door het Vrijheidsbos

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

10.08 | 15:56

Neen, er loopt een paardenpad tussen fietspad en sloot langs het bos.

...
10.08 | 15:33

Mogen hier paarden komen?

...
08.06 | 16:39

Wil je een mailtje sturen naar secretaris.vrijheidsbos@gmail.com Dan wordt er contact met je opgenomen om je op de wachtlijst te plaatsen.

...
04.06 | 12:01

Zou heel graag in aanmerking komen voor het planten van een boom voor mijn dierbaren. Kunt u mij op de wachtlijst zetten?

...
Je vindt deze pagina leuk