'Ogen' blik 2018

Na beeld van een bos 2014,  groei en bloei 2015,  natuurmomenten 2016 en in de kijker 2017 zal Margriet Bezemer in 2018 weer iedere maand een foto plaatsen van wat zij tegenkomt in het Vrijheidsbos.

Voor de nieuwe rubriek "Ogen" blik 2018 zal Margriet maandelijks één of meer mooie plaatjes schieten in het Vrijheidsbos te Brielle. We hopen dat zij met deze impressies eenieder enthousiast weet te maken om, indien mogelijk, eens in het Vrijheidsbos te gaan kijken wat voor fraais er groeit en bloeit.

September

De  Grote Groene Sabelsprinkhaan  (Tettigonia viridissima)

Dit is een van de grootste Nederlandse insecten. Het is een imposante verschijning. In augustus en september zijn ze volwassen geworden. Het mannetje op de foto wordt exclusief de vleugels 28-34 cm lang. De twee voelsprieten zijn even lang als het lichaam. De Sabelsprinkhaan dankt zijn naam aan de sabelachtige legbuis van de vrouwtjes, die gebruikt wordt om de eitjes in de bodem af te zetten. De soort is een alleseter die als volwassene graag andere insecten eet. De sabelsprinkhanen maken geluid door met hun voorvleugels over elkaar te wrijven. De mannetjes doen dat om vrouwtjes te lokken. Door dat de dieren goed gecamoufleerd zijn worden ze niet zo vaak gezien.

Augustus

De stam van deze boom is van de Gewone Plataan, Platanus hispanica.

De plataan is te herkennen aan de nogal bijzondere bast die wel wat weg heeft van de camouflagekleuren van het leger.

Door de droogte laten de platanen eerder hun schors afvallen. Normaal doen ze dat ook maar dan gaat het in een trager tempo. De schors bij platanen valt er helemaal af, als het water er uit is en teruggegeven is aan de nieuwe schors. De boom zuigt eerst al het water uit de oude schors en laat dan pas los. Overigens zijn bomen net als mensen en wordt de oude huid ook

regelmatig ververst. Bij ons valt het in de zomer ook meer op dan in de rest van het jaar.

Juli

Hazelaar (Corylus Avellana)  -   vruchten: hazelnoten

De hazelaar is een bosrandsoort die ook in het Vrijheidsbos wordt aangetroffen. In het voorjaar geven deze bomen met hun gele katjes de eerste kleur aan het bos.

Nu kun je mooi de groeiwijze van de hazelnoten zien. De noten worden omgeven door ingesneden schutbladeren. De hazelnoot is eetbaar in september tot oktober.  

Juni

Mooie momenten deze maand.

De wadi met water op 5 juni

of zonder water de 23e, het blijven mooie plekken om te fotograferen.

En word je ook nog verrast door een 'viervlek' libelle die vlak bij je neerstrijkt, ja 

dan kan je dag niet meer stuk. Er is zo veel moois te zien in het Vrijheidsbos, elke dag, elke week, elke maand weer.

Mei

De gewone Vlier  (Sambucus nigra).

Dit is een struik of kleine boom die wel 7 meter hoog kan worden en is goed te herkennen aan de opvallende schermvormige bloeiwijze.  In de herfst ontwikkelt de Vlier bessen die in trossen naar beneden hangen. Ze kleuren dieppaars en zijn soms bijna zwart. Zowel de schermvormige tuilen als de bessen worden gebruikt om drankjes of jam van te maken.

De Vlier was een heilige boom en had zelfs als bijnaam “de apotheker” vanwege haar veelzijdige geneeskrachtige werking. Vroeger plantte men bewust een Vlier dichtbij het

huis of boerderij, want ze gaf bescherming tegen allerlei onheil zoals plagen, geesten,

onweer, blikseminslag en …… heksen.

April

O, wat wordt het Vrijheidsbos mooi als de zon schijnt.

 Er is weer volop groei en bloei. Blaadjes aan de bomen, bloesem in de zoete kers en fruitbomen en de sleedoorn prachtig met zijn witte fijne bloempjes.

En in het gras al veel soorten bloemen, zoals paardenbloemen, speenkruid, koolzaad, klein hoefblad, grote ereprijs, madeliefjes en zelfs al hier en daar een pinksterbloem. Je moet er wel oog voor hebben.

 Aandacht dit keer voor het Madeliefje  (Bellis perennis), een van de meest bekende bloeiende planten. De naam ‘Bellis perennis’ betekent eeuwige schoonheid of alle jaren mooi. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi,  perennis betekent overjarig.

De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. Zolang het niet vriest is het madeliefje het hele jaar in bloei aan te treffen. Aan het eind van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit een hart van gele buisbloemen, met een krans van  witte straalbloemen.

Vanwege de overvloedige bloei in mei wordt het plantje ook wel  Meizoentje genoemd.

Maart

Soms kom je in het Vrijheidsbos wel heel bijzondere  ‘ogen’-blikken  tegen. Het is net of je gevolgd wordt. Hier zie je zo’n oog. 

Je moet wel goed rond je heen kijken maar de eerste bloemen bloeien al. Het klein hoefblad (Tussilago farfare) is één van de eerste voorjaarsbloemen. Van veraf lijken ze op paardenbloemen. Door de eeuwen heen werd de plant wel gezien als de terugkomst van de zon.  Klein Hoefblad is een naaktbloeier; de bloem verschijnt eerst en daarna pas de bladeren. De plant groeit overal, vooral op pas aangelegde of overhoop gehaalde gronden.

Februari

Nog geen foto van groei en bloei, maar beelden van het ijs hoe dat zich kan vormen in de wadi’s.

Januari

Lopend langs het doolhofpad viel mijn oog op de Gele trilzwam (Tremella mesenterica).

Deze zwam kan een doorsnede hebben van 1 – 5 cm en is onregelmatig hersenachtig geplooid en opvallend geel of oranjegeel. De zwam parasiteert op andere schorszwammen, die zich met dood hout voeden.

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...