In de kijker 2017

december

Voor de laatste foto's van dit jaar heeft Margriet de kou getrotseerd en is ondanks de gure wind naar het Vrijheidsbos gegaan voor twee mooie foto's.

Afscheid van het jaar 2017 bij een volle vijver, wuivend riet en kale bomen, een winters zonnetje af en toe en met een harde wind behoorlijk koud.

november

De foto van Margriet voor de maand november is de grote Lisdodde  (Typha latifolia). Het is een mooi herfstbeeld van deze ‘rietsigaren’ met zadenpluis aan de rand van de vijver in het bos.

Altijd weer een fotogenieke waterplant.

oktober

Margriet sluit met haar bijdrage voor oktober aan bij een in deze herfst populair onderwerp, namelijk paddestoelen. Het betreft deze maand de Geschubde inktzwam (Coprinus comatus).

De hoed van de geschubde inktzwam is aanvankelijk wit en bedekt met wittige schubben. Het midden van de hoed is kaal en donkerder van kleur. Bij het ouder worden kleurt de hoed zwartgrijs en begint te vervloeien. Soms zie je de inktdruppels vanaf de overgebleven hoed naar beneden druppelen. De loszittende steel is wit. De geur van deze zwam is aangenaam, een beetje kruidig. De Geschubde inktzwam is zeer algemeen en komt voor in graslanden, op akkers, in wegbermen en in loofbossen. Vroeger werd de zwarte vloeistof ook daadwerkelijk gebruikt om inkt van te maken. 

september

De bijdrage van Margriet voor de maand september betreft de Amaranthus caudatus (kattenstaart)

Na al die regen is het

GROEN  -  GROENER  -  GROENST

In een van de gezaaide bloemstroken, waar de meeste bloemen uitgebloeid zijn staat deze Amaranthus caudatus (kattenstaart) met opvallende rechtopgroeiende bloemenaren.

Het geslacht Amaranthus komt met zo’n zestig soorten wijdverspreid voor van gematigde tot tropische streken. Sommige soorten worden gecultiveerd als groente.

De planten hebben een aardse, volle smaak. De zaden waren een belangrijke voedselbron voor de Inca’s. De Azteken gebruikten de zaden voor de bereiding van rituele dranken en voedsel. In Europa wordt de plant wel gebruikt als graanvervanger in een glutenvrij dieet.

augustus

Wilde cichorei (Cichorium intybus)

Cichorei is een plantje waar surrogaatkoffie van kan worden gemaakt. Deze koffie is gezonder dan gewone koffie. De hemelsblauwe cichoreibloem is erg mooi en valt op in de omgeving. Het is een inheemse plant in heel Europa, Egypte en het westen van Azie. Cichorei groeit ook in het wild in Nederland. In het Vrijheidsbos kwam ik (Margriet) de bloemen op wel drie plaatsen tegen.

Cichorei was vroeger algemeen bekend onder de naam hemelsleutel. Dat komt omdat Petrus op een goede dag de sleutels van de hemelpoort op aarde had laten vallen. Een engel ging naar de aarde om de sleutels op te rapen. Op de plek waar de sleutels hadden gelegen verschenen planten met hemelsblauwe bloemen, de hemelsleutel of cichorei.

juli

Juli vakantiemaand. Als je nu door het bos wandelt en langs de mooie bloemstroken gaat, kun je met recht zeggen: "dag bloemen, dag bijen, dag vlinders".

🙂

juni

Deze maand een tekst en foto's van de kaardebol. De grote of wilde kaardebol (Dipsacus fullonum) is een tweejarige plant en kan 70 tot 150  cm hoog worden. De bladeren zijn twee aan twee tegenoverstaand en de vergrote bladvoet werkt als opvangbakje voor water. De bloei begint vanuit het midden van de bloeiwijze tegelijk naar boven en beneden. Hierdoor zijn twee bloeiende ringen te zien. De kaardebol produceert veel nectar en trekt daarom veel insecten zoals solitaire bijen en hommels. De kaardebol groeide eerder links van de vijver en daar kwam ik hem nu ook weer tegen, maar ook op de heuvel. Bloeiend exemplaar (uit beeld van een bos juli 2014)

Bloeiende kaardebol

mei

Deze maand heeft Margriet een foto en verklarende tekst van een platbuik aangeleverd De platbuik (Libellula depressa) is een insect dat behoort tot de orde libellen (Odonata) en de familie van de korenbouten (Libellulidae). Korenbouten zijn middelgrote echte libellen van 3 tot 6 cm lang. De libelle op de foto is een mannetje; de vrouwtjes zijn geel. Ze hebben donkere vlekken aan de basis van de vleugels en vliegen van begin mei tot eind juni, zo ook rond de vijver in het Vrijheidsbos.

april

Deze maand heeft Margriet wederom een mooie foto aangeleverd en betreft het dit keer de Prunus avium, de stamvader van onze fruitboom  de kers.

Vanaf begin april tot mei vallen de bomen op door hun mooie bloesem. Er staan heel wat “zoete kersen” in het Vrijheidsbos. Deze keer staat niet de boom maar de stam in de kijker. Prachtig hoe die tere bloempjes met fris blad zomaar uit de stam komen groeien.  Wie weet hangen er in augustus/september zelfs wel kersen aan of uit de stam.

maart

Deze maand staat de de perenboom in de kijker. De enige perenboom (Pyrus) staat op de heuvel in het bos. De nu uitkomende roze knoppen worden straks witte bloemen. Met een aantal zonnige dagen gebeurt dat snel. Vorig jaar zaten er heel wat peren in de boom  maar helaas na een week waren ze allemaal verdwenen.

februari

Ook deze maand heeft Margriet een foto aangeleverd en deze maand betreft het een fraaie foto van de Hazelaar. De Hazelaar (Corylus avellana) geeft weer kleur aan de bosranden van het Vrijheidsbos. De geelgroene katjes kunnen tot zo'n 12 cm lang worden. De Hazelaar is een zgn. 'naaktbloeier' . De plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft en is voor bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de Hazelaar zitten de mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen apart.

januari

Iedere maand zal Margriet Bezemer foto's plaatsen van het prachtige Vrijheidsbos. U krijgt een uniek beeld van het bos gedurende het gehele jaar door. Waren het vorig jaar in januari foto's van het ijs in de vijver en waterdoorloop, dit jaar was er eindelijk sneeuw.

Zie ook de foto's in het archief in de rubriek 'Beeld van een bos'.

Nieuwe reacties

12.11 | 13:36

Woensdag was ik in het bos veel dank voor het plaatsen van het bordje bi...

08.10 | 06:36

Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is ...

03.10 | 16:41

volgens de getoonde kaart staat onze boom (zomereik) in de regel CC a...

02.04 | 07:54

Beste Ben, Ik neem aan dat de tekst die je zoekt op één van de grote ged...